Stell og Sykdom

 

Som alle raser har Gypsy Cob'en sine egne utfordringer. Her finner du generelle stelletips, og litt om sykdom som kan finnes hos rasen

PSSM

(Polysaccharide Storage Myopathy)

PSSM er en genetisk sykdom som innebærer unormalt store karbohydrater i muskelcellene. Sykdommen forekommer hyppig hos rasene quarter, paint, appaloosa, morgan, og er nå også sett mer hos tyngre arbeidshester som Gypsy Cob'en. Symptomene kommer av at hestene har et mer effektivt insulin enn normalt. Dette gjør at det strømmer større mengder blodsukker (glukose) til musklene, noe som igjen fører til at celler dør. Resultatet er smerter og kramper i muskulaturen.

 

Symptomer:

-Muskelstivhet/smerte og muskelsvinn

-Svak bakpart

- Treningsintoleranse

- Økt svettetendens

-Stadig avlasting av bakben

-Avkortet steglengde og haltheter

- Mørk urin

 

Diagnosering

For å teste for PSSM er det nå mulig å ta en gentest. Her får dere forklaringen på hvordan.

Du kan teste selv på denne måten:

 

1. Napp ut 30-40 man og/eller hale hår med roten. Du ser lett om du har fått med roten som en ekstra "kladd" ytterst på hårstrået.

2. Putt hårene i en konvolutt eller zip lock pose, og merk den med hestens navn. MERK! viktig at hårene er tørre.

3. Print ut og fyll ut skjemaet under. Putt skjemaet og konvolutten/posen med hår inn i en annen konvolutt. Send den til adressen nederst på skjemaet.

4. Du får svar etter ca 2 uker

 

Eller, og dette anbefaler vi i NGCF, sammen med en veterinær.

Testen utføres da på akkurat samme måte,

men da fyller veterinæren ut et skjema (finnes lenger ned på siden), som bekrefter at det er denne hesten hårprøven er tatt fra, og resultatet er dermed "godkjent" av veterinær.

 

 

Skjema for innsending av prøve finner du

 

 

 

Skjema for veterinær finner du

Midd

(også kjent som skabb eller fotskabb)

 

Dette er et kjent problem for mange hester med kraftig hovskjegg.

Symptomer kan være at hesten klør og stamper med beina. Midd er smittsomt ved direkte og indirekte kontakt, og er ofte verst i siste snøperioden i februar/mars.

 

Midd er vanskelig å få bukt med, og er et av de omdiskuterte temaene i GC verden. Her vil vi legge ut forkjellige behandlingsmetoder og tips både fra veterinærer og kjerringråd da det er veldig individuelt hva som fungerer for hver enkelt hest.

Stell av hovskjegg

Er det noe vi verdsetter høyt på Gypsy Cob'en så er det hovskjegget! Det finnes mange tips og triks for stell og vedlikehold for et penere hovskjegg, og her skal vi dele noen av dem.

 

Tips 1: bland svovel og babyolje, og pensle inn bena fra toppen av hovskjegget. Dette skal ha dobbel effekt, både pent hovskjegg og behandling eller forebyggying av mugg og midd

 

Tips 2: Ikke puss beina ved våt gjørme, dette trenger inn i pelsen i steden. Vent til det tørker og børst ut, eller spyl bena godt.

Fjerning av gule flekker

 

Mange GC'er blir berømmet for sitt kritthvite hovskjegg (og resten av det hvite og forsåvidt) men dette kommer ikke av seg selv! Det vet vi godt vi med hvite hester. Så her kommer noen råd for å fjerne gule flekker:

 

Tips 1: Den billige varianten. Potetmel! Fukt flekken såvidt og strø inn potetmel. La det tørke, gjerne til neste dag og børst ut.

 

Tips 2: Den litt dyrere utgaven men med et virkelig fantastisk resultat!

Leg and body whitener fra Supreme products. Denne kan blandt annet bestilles på e-bay. Kan brukes tørr eller blandes med vann.