Stell og Sykdom

PSSM1

(Polysaccharide Storage Myopathy)

PSSM er en genetisk sykdom som innebærer unormalt store karbohydrater i muskelcellene. Sykdommen forekommer hyppig hos rasene quarter, paint, appaloosa, morgan, og er nå også sett mer hos tyngre arbeidshester som Gypsy Cob'en. Symptomene kommer av at hestene har et mer effektivt insulin enn normalt. Dette gjør at det strømmer større mengder blodsukker (glukose) til musklene, noe som igjen fører til at celler dør. Resultatet er smerter og kramper i muskulaturen.


Symptomer:

-Muskelstivhet/smerte og muskelsvinn

-Svak bakpart

- Treningsintoleranse

- Økt svettetendens

-Stadig avlasting av bakben

-Avkortet steglengde og haltheter

- Mørk urin


Diagnostisering av PSSM1

For å teste for PSSM1 er det nå mulig å ta en gentest.

Etter 15/7-2017 kreves det at testen tas med kontroll av veterinær.

Veterinær fyller ut et skjema (finnes lengere ned på siden), som bekrefter at det er denne hesten hårprøven er tatt fra. Kopi av testresultat og utfylt veterinærskjema sendes inn til styret@tinker.no for registrering.

Se egne prosedyrer for innsending ved tester tatt ved føllregistrering.


1. Napp ut 30-40 man og/eller hale hår med roten. Du ser lett om du har fått med roten som en ekstra "kladd" ytterst på hårstrået.

2. Putt hårene i en konvolutt eller zip lock pose, og merk den med hestens navn. MERK! viktig at hårene er tørre.

3. Print ut og fyll ut skjemaet under. Putt skjemaet og konvolutten/posen med hår inn i en annen konvolutt. Send den til adressen nederst på skjemaet.

4. Du får svar etter ca 2 uker


Skjema for innsending av prøve finner duSkjema for veterinær finner du

Midd

(også kjent som skabb eller fotskabb)


Dette er et kjent problem for mange hester med kraftig hovskjegg.

Symptomer kan være at hesten klør og stamper med beina. Midd er smittsomt ved direkte og indirekte kontakt, og er ofte verst i siste snøperioden i februar/mars.


Midd er vanskelig å få bukt med, og er et av de omdiskuterte temaene i GC verden. Her vil vi legge ut forkjellige behandlingsmetoder og tips både fra veterinærer og kjerringråd da det er veldig individuelt hva som fungerer for hver enkelt hest.

Stell av hovskjegg

Er det noe vi verdsetter høyt på Gypsy Cob'en så er det hovskjegget! Det finnes mange tips og triks for stell og vedlikehold for et penere hovskjegg, og her skal vi dele noen av dem.


Tips 1: bland svovel og babyolje, og pensle inn bena fra toppen av hovskjegget. Dette skal ha dobbel effekt, både pent hovskjegg og behandling eller forebyggying av mugg og midd


Tips 2: Ikke puss beina ved våt gjørme, dette trenger inn i pelsen i steden. Vent til det tørker og børst ut, eller spyl bena godt.

Fjerning av gule flekker


Mange GC'er blir berømmet for sitt kritthvite hovskjegg (og resten av det hvite og forsåvidt) men dette kommer ikke av seg selv! Det vet vi godt vi med hvite hester. Så her kommer noen råd for å fjerne gule flekker:


Tips 1: Den billige varianten. Potetmel! Fukt flekken såvidt og strø inn potetmel. La det tørke, gjerne til neste dag og børst ut.


Tips 2: Den litt dyrere utgaven men med et virkelig fantastisk resultat!

Leg and body whitener fra Supreme products. Denne kan blandt annet bestilles på e-bay. Kan brukes tørr eller blandes med vann.


Som alle raser har Gypsy Cob'en sine egne utfordringer. Her finner du generelle stelletips, og litt om sykdom som kan finnes hos rasen

Vi informerer om nye Retningslinjer og Regler vedr. PSSM1 for Norsk Gypsy Cob Forening.

Retningslinjer og regler vedr. PSSM1

for Norsk Gypsy Cob Forening1) Innføring av rutine med utsending av 2 hårprøvekonvolutter ved føllregistrering.

- Norsk Hestesenter sender ut 2 hårprøvekonvolutter ved føllregistrering.

1. hårprøvekonvolutt brukes til DNA-test

2. hårprøvekonvolutt blir liggende hos NHS til eier rekviderer at hesten skal testes da eierselv må betale for dette.

NHS sender så konvolutt til Animal Genetics, registrerer svar på prøven og gir beskjed til eier.


2) Avkom hvor begge foreldre er testet fri for PSSM1 trenger ikke å testes.

- Dette gjelder kun hvis begge foreldre har tatt hårprøver under kontroll- og med stempel og signering av veterinær.


Fremgangsmåte for godkjent hårprøvetest:

For at en hårprøve skal godkjennes skal den være tatt av veterinær som bekrefter identiteten på hesten ved å sammenligne microchipnr på hesten med det i passet.

Hårprøven legges i en konvolutt der hestens navn og reg. nr. står og som stemples og signeres av veterinæren. Konvolutten sendes Norsk Hestesenter, Starumsvn. 71, 2850 Lena sammen med opplysninger om eiers navn, adresse og e-postadresse og at det dreier seg om test for PSSM1.


3) Alle hingster må være testet fri for PSSM1 FØR de meldes opp til Kåring.

- dette for å unngå risikoen for at hingsten ikke blir godkjent alikevel, på lik linje med de andre diskvalifiserende lidelsene. Dette vil bli ført inn i avlsplanen fra sesongen 2018.


4) Tester tatt på eget initiativ er ikke godkjent etter 15. juli 2017

- dvs at tester tatt etter denne dato krever hårprøver tatt under kontroll -og med stempel og signering av veterinær.